Biliyor muydunuz?
Çocuklar, beyin gelişimlerinin %80’ini 3 yaşına kadar tamamlar. 3-6 yaş arasındaki bir çocuk, çok hızlı bir şekilde öğrenme potansiyeline sahiptir; pek çok zihinsel ve duygusal beceriyi bu yaşlarda kazanabilir. Bir çocuğun yetişkin yaşamının temelleri, okul öncesindeki o ilk yıllarda atılır… Erken çocukluktaki deneyimler, tüm yaşamı etkiler…
0 – 3 Ay Yenidoğan Bebek Eğitimi/Bakımı
Ebeveynlik yolculuğuna ilk defa adım atan ve daha önce hiç çocuk bakmamış anneler ve babalar için bir bebeğin doğması, büyük bir mutluluğun yanında endişeleri de getirir. Yeni annelerin ve yeni babaların ebeveynliğe adım attıkları o ilk aylarda (özellikle ilk 3 aylık dönemde) profesyonel bir desteğe ihtiyaç duymaları çok doğaldır.
Eğer siz de ilk bebeğinizi kucağınıza aldığınız o heyecan dolu ilk aylarda, bebek bakımında uzman olan birinin desteğini yanınızda hissetmek istiyorsanız İlk Eğitim’in “Yenidoğan, 0-3 Ay Bakımı” hizmetini değerlendirebilirsiniz. Yenidoğan bebek bakımında uzman hemşirelerimiz veya uzman bakıcılarımız arasından beklentilerinizi karşılayan bir “yenidoğan bebek eğitmenimizle” sizi bir araya getirebiliriz. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini hedefleyen, size özel bir iş birliği planı hazırlayabiliriz.
Yenidoğan bebek hemşirelerimiz ve yenidoğan bebek bakımı konusunda eğitimli uzmanlardan oluşan bebek bakıcılarımız, İlk Eğitim’in yenidoğan bebek eğitmeni olarak size; “kendi deneyimleri ve nitelikleri çerçevesinde” farklı farklı öneriler ve programlar sunabilirler. Ancak bununla beraber her biri, bizi İlk Eğitim çatısı altında birleştiren aynı temel değerleri ve becerileri paylaşırlar: Çocuk sevgisi, oyun sevgisi, doğa sevgisi, öğrenme aşkı, bilim aşkı, yaratıcılık, empati, dürüstlük, sabır, hoşgörü ve mesleki adanmışlık… Bebek bakımından sorumlu olan bir eğitmenimizin görev kapsamı ihtiyaca göre şekillense de temelde aşağıdaki gibidir.
Bir Yenidoğan Bebek Eğitmeni (bebek hemşireleri, bebek bakıcıları) Ne Yapar?
Yenidoğan bebek eğitmenlerimizin görevleri arasında birinci sırada bebek bakımı ve bebek sağlığı; ikinci sırada ise ebeveynlere bebek bakımı ve bebek gelişimi hususunda rehberlik etmek yer alır.
Bir yenidoğan bebek eğitmeni; bebeğin sağlığını korumak ve bebekle etkili iletişim kurmak için çalışır. Bu görevini yerine getirirken aile üyelerine de eğitimler verir, onlara yol gösterir. Örneğin, anneye anne sütü ve emzirme, -hem anneye hem babaya- bebekle iletişim kurma gibi konularda eğitimler verir. Bebeğin testleri, aşıları, gelişimi/büyümesi ile ilgili tüm konularda bilgilendirme ve gözlem yapar. Ebeveynlere bebeklerini tanımaları yönünde destek olur; onlara bebeklerinin özelliklerini anlatır. Bebek için ebeveynlerle hemfikir olacağı bir rutin oluşturur. Bebeğin vücut bakımını yapar. Bebeğin göbeği düşene kadar göbek bakımını sağlar. Bebek banyosu için ön hazırlıkları yapar; banyo malzemelerini, kıyafetleri ve bakım ürünlerini bir araya getirir. Banyonun güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Ebeveynlere, bebeklerine nasıl banyo yaptırmaları gerektiğini anlatır. Bebeğin rahatlamasını sağlamak için her banyodan sonra ve her uyku saatinden önce bebeğe masaj yapar; ebeveynlere bebek masajı hareketlerini uygulamalı olarak öğretir. Bebeğin sağlıklı büyümesi için -bebeğin ne giyeceğinden gazının nasıl çıkartılacağına, uyku düzenine, oyuncaklarından banyosuna, aşılarına, hekim randevularına…- her konuda ebeveynlere destek verir ve bilgilendirme yapar.
Bebeğe, şefkat, sevgi be sabır ile yaklaşmak
Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini yakından gözlemlemek
Bebeğin sağlıklı ve mutlu bir şekilde gelişmesine destek olmak
Ebeveynlerle iş birliği içinde bebeğin günlük rutinini oluşturmak, günlük bakımını üstlenmek
Beslenme sürecinde ebeveyne destek olmak veya
biberonunu/mamasını hazırlayarak bebeğin beslenmesini sağlamak
Hekimin kontrol süreçlerini takip etmek, taleplerini uygulamak
Bebekle iletişim kurmak, birlikte oynamak
Bebeğin oyun alanını, yatağını ve giysilerini düzenlemek
Banyo yaptırmak, rahatlama masajı yapmak
Uykuya hazırlamak, uyutmak
Bebek bezini değiştirmek
Tüm yukarıdaki sorumluluklar ile ilgili ebeveynlere uygulamalı eğitimler vermek
bebek bakımı konusunda onlara yol göstermek ve destek olmak
İşini yaparken her zaman çocuğun iyiliğini; dürüstlüğü ve bilimsel kanıtları önemsemek
Özetle, İlk Eğitim’in bir yenidoğan bebek eğitmeni; bebeğin yemeği, uykusu, masajı, giysisi, odası, yatağı, doktoru, bezi, banyosu… bebek söz konusu olduğunda neredeyse her şeyle ilgili sorumluluk alır. Bebeğe şefkatle ve neşeyle yaklaşır. Ebeveynler ile verimli ve faydalı bir iş birliği kurar. Ebeveynleri, bebekle ilgili sorumlu olduğu alanlara dâhil ederek eğitir.
Bir Yenidoğan Bebek Eğitmeni (bebek hemşireleri veya bebek bakıcıları) Ne Yapmaz?
İdeal olarak, bir yenidoğan bebek eğitmeni, bebekle ilgili olmayan konularda -evin genel temizliği, ütü, bulaşık, bahçe, yemek vb.- herhangi bir ev işi sorumluluğu almaz. Odak noktasında sadece o tatlı bebek ve onun rutininde yer alan önemli konular vardır.
Bir Yenidoğan Bebek Eğitmeni Ne Kadar Süre ile Çalışır?
Sürenin, yenidoğan sürecini (0-3 ay) aşacak şekilde uzatılması; eğitmenin nitelikleri ve beklentileri ile çocuğun yeni dönemdeki ihtiyaçları ve ebeveynlerin beklentileri arasındaki uyuma bağlıdır. Bir aile, bebek eğitmenleri ile uzun süreli bir iş birliğinin verimli olacağına ve çocuğun faydası için bunun gerekliliğine inanırsa eğitmen ile kurduğu iş birliğini uzatmayı önerebilir ve dilerse anlaşma koşullarını yeniden düzenleyebilir.
Size Uygun Eğitmeni Bulmak için İlk Adımı Atın!
Ebeveynlerimizin, eğitmen ihtiyacı söz konusu olduğunda; eğitmenin nitelikleri, çalışma şekli -gündüz veya yatılı-, çalışma saatleri -yarı zamanlı veya tam zamanlı- gibi konularda farklı farklı beklentilerinin olması çok doğaldır. İlk Eğitim’de kurulan her iş birliği, kendine özgü detaylar barındırır. Eğer okul öncesi çocuk eğitimi/bakımı alanında uzman bir eğitmen arıyorsanız; nasıl bir eğitmen aradığınızı aşağıdaki formu doldurarak detaylı bir biçimde bizimle paylaşabilirsiniz. Böylece, çocuğunuzun ilk yıllarına değer katacak eğitmeni bulma yolunda o ilk adımı da atmış olursunuz.