0-6 Yaş Arası Çocukların Gelişim Düzeyleri

0-6 Yaş Arası Çocukların Gelişim Düzeyleri

Özdemir M., 0-6 Yaş Arası Çocukların Gelişim Düzeyleri ile Annelerinin Örselenme Yaşantıları ve Aile Yaşam Kaliteleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2019. 

Araştırmada 0-6 yaş arası çocukların gelişim düzeyleri ile annelerinin çocukluk örselenme yaşantısı ve aile yaşam kaliteleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen toplam 202 anne ve 0-6 yaş arası çocuklarından (82 kız ve 120 erkek) oluşmaktadır. Örneklem, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Atatürk Şehir Hastanesi Çocuk Gelişim Polikliniği’ne başvuran 0-6 yaş arası çocuk ve annelerinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri; Aile Bilgi Formu, Çocukluk Örselenme Yaşantısı Ölçeği, Beach Center Aile Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Denver Gelişimsel Tarama Testi II ile toplanmıştır. Verilerin analizi yapılırken Çok Gözlü Ki-Kare Testi, Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis H Testi, Pearson Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çocukların DGTT II sonuçları ile annenin Çocukluk Örselenme Yaşantısı Ölçeği alt boyutları ve toplam puan ortalaması arasında farklılaşma bulunamazken annelerin Beach Center Aile Yaşam Kalitesi Ölçeği’nin Duygusal Yeterlik, Finansal Yeterlik alt boyutları ve toplam puan ortalaması ile DGTT II ince motor gelişim sonucu arasında farklılık saptanmıştır. Bunun yanı sıra, annenin çocukluk örselenme yaşantısı ile annenin evlenme yaşı ve öğrenim durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Son olarak regresyon analizleri sonucunda annelerin çocukluğundaki fiziksel istismar yaşantısının ebeveynliği; duygusal istismar yaşantısının ise aile etkileşimini, duygusal yeterliği ve finansal yeterliği açıklayıcı etkisi olduğu görülmüştür.

Yaşamın ilk altı yılı, çocukların temel bilgi ve becerileri kazanarak gelişimlerinin temelini oluşturdukları dönem olması nedeniyle çok değerlidir (23). Ayrıca, beyin gelişiminin büyük bir bölümünün 0-4 yaş arasında tamamlandığı düşünüldüğünde; erken dönemde çocuğa sunulacak uyarıcılar ve gelişimine yönelik destek programlar onun beyin gelişiminde önemli bir etkendir (24). Bu nedenle ebeveynlerin, eğitimcilerin ve çocukla çalışan tüm bireylerin çocuğun gelişim dönemleri ve bu gelişim dönemlerinde ki ihtiyaçları hakkında bilgisi olması çok önemlidir.

İnsan gelişiminin ilkelerini anlama, bebeklerin ve küçük çocukların gelişimsel ilerlemelerini belirleyen yapıtaşlarını yorumlamak için önkoşul oluşturmaktadır. Gelişimsel alanlardaki olgunlaşma davranışsal belirleyiciler ya da anahtar yapıtaşları tarafından nitelendirilmektedir. Gelişimsel alanlar; motor, bilişsel, sosyal ve duygusal ve öz bakım becerileri olarak ayrılmıştır.

0-6 Yaş Arası Çocukların Gelişim Düzeyleri ile Annelerinin Örselenme Yaşantıları ve Aile Yaşam Kaliteleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11655/8809/merve%20özdemir.pdf?sequence=1&isAllowed=y

× Whatsapp